Vaření v páře přináší řadu přínosných výhod

V dnešní době máte možnost připravovat pochutiny nejrůznějšími způsoby. Pokud ovšem dáváte přednost zdravému životnímu stylu, kam spadá správný pitný režim, zdravý spánek a další věci, měli byste se zaměřit na vaření v páře. To je přínosné hned z několika důvodů.

  • Nepřijdete o vitamíny v jídle.
  • Nebudete potřebovat olej.
  • Vaše jídlo bude lehké.

Vaření v páře vs. vaření ve vodě

Spousta lidí vaření v páře přirovnává k vaření ve vodě, které je také přínosné. Nutno však podotknout, že pára je ještě zdravější, o čemž se můžete přesvědčit v níže uvedené tabulce, kde oba způsoby přípravy pokrmů porovnáme.

ČinnostVaření v pářeVaření ve vodě
Šetrnost tepelného zpracováníAnoNe
Příprava jídla bez připalováníAnoAno
Jídlo bez tukuAnoAno
Vaření více jídel najednouAnoNe
Porovnání dvou oblíbených a zdravých způsobů přípravy jídla.

Speciální parní hrnce jsou několikapatrové, takže stihnete nachystat spoustu pokrmů najednou. Navíc se můžete těšit na velice snadné čištění oproti připáleninám na běžné pánvi.

Jaké jsou hlavní výhody jídel připravovaných na páře?

Pára je natolik šetrným způsobem, že zachová vynikající strukturu a tím pádem i chuť dané suroviny. To platí i o obsahových složkách. Při vaření na páře rozhodně neztratíte živiny a vitamíny z potravin. Už nikdy nebudete muset cokoliv smažit na oleji, což je samo o sobě rakovinotvorný proces. Navíc tento způsob vaření není delší než jakýkoliv jiný. V některých případech je dokonce kratší. A vzhledem k samotné přípravě jídla tomu tak vždy bude.

Když se rozhodnete pro vaření v páře, spolehněte se na to, že budete moci vykouzlit libovolné jídlo. Od luštěnin, kuřecího masa, přes ovocné dezerty až po rybí maso. Pára je v tomto směru nezaměnitelným, a především zdravým pomocníkem. Výstupem takového procesu se stanou kvalitní, vydatná a chutná jídla. Navíc odpadá jakékoliv složité čištění a mytí po vaření. Dnes se nemusíte trápit ani s cenovou dostupností takových hrnců. Vybere si naprosto každý.