Proteinové palačinky: Recept na zdravou a chutnou snídani do 15 minut

Proteinove Palacinky Recept

Proteinové palačinky: zdravá snídaně

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro zdravou a výživnou snídani, která vás zasytí na dlouhou dobu. Jsou plné bílkovin, které jsou důležité pro budování svalové hmoty a regeneraci po sportovní aktivitě. Navíc si je můžete připravit na mnoho způsobů a dochutit podle své vlastní fantazie.

Základem receptu na proteinové palačinky je kombinace vajec, proteinového prášku a mléka nebo vody. Pro extra porci bílkovin můžete přidat i tvaroh nebo řecký jogurt. Do těsta se hodí i ovesné vločky, které dodají vlákninu a zasytí na delší dobu. Pro sladkou variantu přidejte banán, jahody nebo borůvky. Naopak pro slanou verzi zvolte šunku, sýr nebo zeleninu.

Příprava proteinových palačinek je rychlá a snadná. Všechny ingredience stačí smíchat dohromady a smažit na pánvi dozlatova. Palačinky můžete podávat s ovocem, oříšky, jogurtem, marmeládou nebo sirupem. Fantazii se meze nekladou!

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou nejen pro sportovce, ale pro všechny, kteří si chtějí dopřát zdravou a chutnou snídani. Díky vysokému obsahu bílkovin vás zasytí na dlouhou dobu a dodají vám energii na celé dopoledne.

Jednoduchý recept: ingredience

Na tyhle proteinové palačinky, které si zamilujete, budete potřebovat jen pár ingrediencí a pravděpodobně je už máte doma. Žádné složitosti, slibujeme!

1 odměrka proteinového prášku: Použijte svůj oblíbený, ať už je to vanilkový, čokoládový nebo třeba i s příchutí slaného karamelu.

60 g ovesných vloček: Můžete je předem namlít na jemno, pokud chcete hladší texturu.

1 vejce: Dodá palačinkám nadýchanost a krásně je propojí.

120 ml mléka: Kravské, mandlové, sójové… Volba je na vás!

1/2 lžičky prášku do pečiva: Pro nadýchané a lehké palačinky.

Špetka soli: Pro zvýraznění chuti.

A to je vše! S těmito základními ingrediencemi si připravíte lahodné a zdravé proteinové palačinky, které zaženou hlad a dodají energii.

Míchání těsta: tipy a triky

Pro dokonalé proteinové palačinky je klíčové správné promíchání těsta. Nepřehnaně šlehejte bílky, stačí jen do tuhého sněhu. Pokud je budete šlehat příliš dlouho, palačinky budou spíše suché. Suchým palačinkám se také vyhnete, když nebudete těsto zbytečně dlouho míchat. Stačí jen krátce spojit všechny ingredience dohromady. Pokud máte hrudky, vůbec to nevadí. Naopak, pár hrudek v těstě zaručí, že palačinky budou krásně nadýchané.

Pro extra nadýchané palačinky můžete do těsta přidat špetku kypřícího prášku. Pokud chcete palačinky ještě zdravější, zkuste část mouky nahradit ovesnými vločkami nebo tvarohem. Těsto na proteinové palačinky můžete dochutit dle libosti. Skvěle se hodí vanilkový extrakt, skořice, kakao nebo nastrouhaná jablka.

Smažení palačinek: zlatavá barva

Zlatavá barva je svatým grálem každé palačinky, ať už je proteinová nebo klasická. Jak ji ale dosáhnout? Tajemství tkví v optimální teplotě pánve a správném množství těsta. Pánev by měla být rozehřátá na střední teplotu – pokud je příliš horká, palačinky se připálí dřív, než se stihnou propečit uvnitř. Naopak nízká teplota způsobí, že budou bledé a gumové. Co se týče množství těsta, platí, že méně je více. Tenká vrstva se propeče rovnoměrně a získá krásnou zlatavou barvu. Nebojte se experimentovat a najít si ideální teplotu a množství těsta pro vaši pánev a sporák.

Obloha na palačinky: sladká i slaná

Proteinové palačinky jsou jako stvořené pro experimenty. Můžete si je vychutnat nasladko i naslano, záleží jen na vaší fantazii a chuti. Sladká verze přímo vybízí k použití ovoce. Čerstvé jahody, borůvky nebo maliny dodají palačinkám svěžest a vitamíny. Pro labužníky se nabízí kombinace s teplými višněmi a šlehačkou. Milovníci exotiky ocení banán s arašídovým máslem nebo mango s kokosem. A co teprve kombinace tvarohu s medem a ořechy? Skutečná lahůdka!

Pokud dáváte přednost slaným variantám, máte také nepřeberné množství možností. Palačinky můžete naplnit šunkou a sýrem, kuřecím masem a zeleninou nebo třeba žampiony se smetanou. Skvěle chutnají i s avokádem, vejcem a lososem. Fantazii se meze nekladou. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, proteinové palačinky vás zaručeně zasytí a dodají potřebnou energii.

Tipy na ozvláštnění chuti

Proteinové palačinky jsou samy o sobě skvělou volbou pro zdravou a chutnou snídani nebo svačinu. Ale co takhle posunout jejich chuť ještě o level výš? Možností je nespočet! Pro milovníky sladkých chutí doporučuji přidat do těsta hrst borůvek, malin nebo jahod. Ovoce dodá palačinkám svěžest a sladkost zároveň. Pokud máte rádi exotiku, zkuste přidat nastrouhaný kokos nebo kousky manga. Pro ty, kteří preferují spíše sladko-slané kombinace, doporučuji přidat do těsta špetku skořice a podávat palačinky s banánem a arašídovým máslem. Skvěle chutnají také s tvarohem a ovocem, posypané oříšky a medem. Fantazii se meze nekladou! Experimentujte s různými druhy ovoce, oříšků, semínek, pomazánek a dochucovadel a objevte svou vlastní oblíbenou kombinaci.

Proteinové palačinky po tréninku

Proteinové palačinky jsou skvělým způsobem, jak doplnit bílkoviny po náročném tréninku. Jsou rychlé na přípravu, chutné a dají se různě obměňovat. Základní recept na proteinové palačinky obsahuje proteinový prášek, ovesné vločky, vejce a mléko. Můžete ale experimentovat s různými druhy ovoce, oříšků nebo semínek.

Pro extra dávku bílkovin můžete použít tvaroh, řecký jogurt nebo arašídové máslo. Pokud chcete palačinky sladší, přidejte banán, med nebo javorový sirup. Naopak, pokud preferujete slanou variantu, zkuste šunku, sýr nebo zeleninu.

Důležité je dbát na kvalitní suroviny. Vybírejte si proteinový prášek bez zbytečných aditiv a sladidel. Ovesné vločky by měly být jemně mleté, aby se v těstě dobře rozpustily.

Proteinové palačinky si můžete připravit dopředu a vzít si je s sebou do práce nebo na cesty. Skvěle se hodí k snídani, svačině nebo jako dezert.

Skladování a ohřívání palačinek

Proteinové palačinky si můžete bez obav připravit i dopředu a vychutnat si je později. Upečené palačinky nechte zcela vychladnout a poté je prokládejte pečicím papírem, aby se neslepily. Takto připravené je uložte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vydrží čerstvé až 3 dny. Pokud je chcete uchovat déle, můžete je zamrazit. V mrazáku vám vydrží až 2 měsíce. Před konzumací je nechte rozmrazit v lednici a poté je ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Pro ohřev v mikrovlnné troubě je vhodné palačinky pokapat trochou vody, aby neztvrdly. Ohřívejte je na střední výkon po dobu 30-60 sekund, v závislosti na výkonu vaší mikrovlnky. Pokud dáváte přednost ohřevu na pánvi, stačí ji lehce potřít olejem a palačinky ohřívat z obou stran dozlatova.

Alternativy k receptu

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin a zároveň si pochutnat na lahodném jídle. Existuje však mnoho způsobů, jak si proteinové palačinky připravit a ozvláštnit. Místo klasické pšeničné mouky můžete experimentovat s jinými druhy mouky, jako je mandlová, kokosová, ovesná nebo pohanková mouka. Každá z nich dodá palačinkám specifickou chuť a texturu. Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkovou směs nebo mouku.

Sladidla také hrají důležitou roli v chuti palačinek. Místo cukru můžete použít med, javorový sirup, banánové pyré, stévii nebo erythritol. Pro ty, kteří preferují slané varianty, lze přidat bylinky, sýry nebo šunku.

Důležitou součástí proteinových palačinek je samozřejmě protein. Můžete použít syrovátkový protein, rostlinný protein (hrachový, rýžový, sójový) nebo protein z vaječných bílků. Volba proteinu závisí na vašich preferencích a dietních omezeních.

Fantazii se meze nekladou ani při zdobení a podávání. Čerstvé ovoce, ořechy, semínka, jogurt, ovocné pyré nebo čokoládová poleva dodají palačinkám na chuti a atraktivitě.

Inspirace: fitness recepty

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí dopřát něco sladkého a zároveň zdravého. Jsou plné bílkovin, které zasytí na delší dobu a podpoří růst svalů. Navíc si je můžete připravit na mnoho způsobů, ať už máte chuť na sladkou nebo slanou variantu.

Základem receptu na proteinové palačinky je kvalitní protein. Vybírat můžete z různých druhů, jako je syrovátkový, rostlinný nebo vaječný protein. Každý z nich má trochu jinou chuť a konzistenci, takže záleží jen na vašich preferencích.

Kromě proteinu budete potřebovat ještě vejce, ovesné vločky a mléko. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Naopak, pokud je příliš řídké, přidejte více ovesných vloček.

Palačinky smažte na pánvi s trochou oleje z obou stran dozlatova. Hotové palačinky můžete podávat s různými druhy ovoce, oříšků, semínek nebo jogurtu. Skvěle chutnají také s medem, javorovým sirupem nebo čokoládou.

Pokud hledáte inspiraci na recepty na proteinové palačinky, na internetu jich najdete nespočet. Stačí zadat do vyhledávače "recept na proteinové palačinky" a zobrazí se vám stovky výsledků.

Publikováno: 20. 06. 2024

Kategorie: lifestyle

Autor: DaliborPribyl

Tagy: proteinove palacinky recept | recept na proteinové palačinky