Může nedostatek pracovních míst v Singapuru podnítit robotizaci?

Může nedostatek pracovních míst v Singapuru podnítit robotizaci?

Sherine Tohová z restaurace Tung Lok v Singapuru říká, že jejím nejšťastnějším dnem je ten, kdy nemusí nikdo ze zhruba 600 zaměstnanců přijít v tomto podniku o práci. Jenže tyto dny, jak si paní Tohová posteskla, jsou v poslední době čím dál tím větší vzácností.

Skupina čínských restaurací je jednou z tisíce obchodních subjektů, které se obávají z nedostatku pracovních míst. Tato víceméně krize na trhu práce v této zemi je také zdůvodněna návalem levné pracovní síly ze zahraničí, který ohrožuje především velkoměstské aglomerace. Paní Tohová z řetězce restaurací říká, cituji „Nabízí se srovnání se situací, která tu byla, dejme tomu, před pěti lety. Tehdy jsem mívala v restauraci pravidelně nejméně 20 pracovních míst volných a musela jsem spolupracovat s agenturou pro lidské zdroje, která mi hledala vhodné adepty na tyto pozice. Dnes je naše skupina bohužel zavírat některé ztrátové provozy a propouštět lidi.  Stejně na tom jsou společnosti, které se zabývají třeba outletem.“

Restaurace, hotely a jiná zařízení ve velkých městech se potýkají s největší krizí na trhu práce od roku 2011, kdy Singapur přijal přísná restriktivní nařízení ohledně přijímání levné pracovní síly ze zahraniční jako politicky nutný krok. A důvod? Rostoucí imigrace. Jenže potom vyšlo najevo, že některé pozice vyžadují vyšší vzdělání.

Řešením, alespoň částečným, na základě skutečnosti, že je dnes Singapur velmocí v oboru vývoje automatizace a robotizace. A spíš než nahradit lidi roboty na místech, kde je opravdu potřeba mít ohledně kvalifikovaného výkonu této pozice vyšší vzdělání, dostat roboty na místa, kde se z větší části jedná o jednotvárnou práci.




O autorovi

Další články

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna *

Top